Recept: Marokkaanse gebraden kip

Een van de meest bekendste en traditioneelste Marokkaanse gerechten is toch wel de gebraden kip met een lekkere saus van ui, rozijnen en olijven. Een klassieker op feesten/familie-aangelegenheden en o zo makkelijk te maken. Lees gauw verder voor het recept.

20170705_200942

Ingrediënten:

voor de marinade van de kip:
1 kip
1,5 ui
1 handje koriander
1 handje peterselie
2 teentjes knoflook
1 tl paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl witte peper
1 tl kipkruiden
1 tl zout
2,5 el olijfolie
extra voordat het oven ingaat: 3 el boter op kamertemperatuur, 
2 el kipkruiden

Voor de saus:
2 el olijfolie
1,5 ui
750 ml water
100 gr rozijnen
100 gr groene olijven
50 gr blanke amandelen
0.5 tl zout
1 tl kipkruiden
1 tl paprikapoeder

Bereiding:

  1. Was de kip goed schoon en laat het uitlekken in een vergiet. Snijd overtollig huid weg.  Mix de ui, knoflook, koriander en peterselie grof. Voeg dit mengsel in een grote kom samen met alle kruiden en olijfolie voor de marinade. Marineer de kip nu goed, let erop dat je ook onder het vel en in de kip wat marinade plaatst. Om te voorkomen dat de poten van de kip losraken, kun je ze aan elkaar vastbinden. Laat de kip nu zolang mogelijk marineren, hoe langer hoe beter!


  2. Als de kip voldoende heeft gemarineerd dan is het tijd om de kip te stomen in de pan. Zet een braadpan (of elke andere pan met een dikke bodem) op laag vuur. Verhit 2 el olijfolie in de pan en plaats de kip in de pan. Bak de kip voor enkele minuten aan alle kanten. Snijd de ui in halve ringen en voeg dit toe aan de kip. Bak de ui 2-3 minuten mee en voeg dan water toe aan de pan totdat de kip voor boven de helft onder water staat. Laat de kip nu stomen voor 25-30 minuten. (Let op: deze indicatietijd wordt is voor een kleine kip; gebruik je een grotere kip houd dan 40-45 minuten aan)
  3.  

    Terwijl de kip aan het stomen is, kan je de rozijnen laten weken. Vul een kom met ruim water en laat de rozijnen hierin weken voor 15 minuten.
    20170705_175454

  4. Begin dan met het voorbereiden van de amandelen. Neem een koekenpan en verhit dit op middelhoog vuur. Laag 1 el olie heet worden en bak de amandelen goudbruin. Dit duurt enkele minuten. Laat de amandelen na afloop uitlekken op wat keukenpapier.

  5.  Als de kip klaar is met koken, haal je het uit de pan en plaats je het in een ovenschaal. Je laat de saus op zacht vuur rustig inkoken. Je kunt de kip zo direct in de oven doen, maar voor extra smaak kun je hem nog insmeren met wat boter en kipkruiden. Meng de zachte boter samen met de kipkruiden en smeer de kip hiermee in. Plaats de kip dan voor ongeveer 45 minuten in een oven van 200 graden. Draai de kip tussendoor zodat alle kanten goudbruin en knapperig kunnen worden.

  6. Maak nu de saus af. Voeg de rozijnen en de olijven toe aan de pan. En roer dit goed door. Voeg ook de kruiden toe en laat de saus inkoken voor 10-15 minuten op zacht vuur.
  7. Als alles klaar is kun je gaan opscheppen. Plaats de kip in een ronde bord en schep eromheen de saus. Verdeel de knapperige amandelstukjes rijkelijk over de kip en de saus heen.

     20170705_200951

    Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s