Recept|Pizza met groenten en mozzarella

Een van mijn recente guilty pleasures is pizza. Ik houd ervan omdat het altijd goed smaakt en amper werk kost. Ook is pizza een ideale manier om van overgebleven groente/vlees/kip af te komen.  Met dit recept krijg je een heerlijke pizza met krokante korst. Lees gauw verder voor mijn recept.

Ingrediënten: voor 2 grote pizza's

Deeg:
1 el gist
1 el suiker
5 el lauwwarm water
350 gr bloem
1 tl zout
1 tl provinciale kruiden
1 el olijfolie
100 ml lauwwarm water

Topping: (voor 1 pizza)
50 ml tomatensaus
0.5 tl zout
0.5 tl provinciale kruiden 
175 gr gerapte kaas
halve rode ui
halve paprika 
2-3 grote champignons
1 blikje tonijn 
1 el mais
1 bol mozzarella

Tips:

  • vervang olijfolie door zonnebloemolie
  • Voeg het water in kleine delen aan het deeg toe; soms heb je meer/minder water nodig
  • voeg groenten naar keuze toe
  • vervang de tonijn door gehakt, kipfilet, andere vleeswaar of laat de pizza vegetarisch
  • voor extra pit voeg cayennepeper toe aan de tomatensaus
  • overgebleven pizzadeeg kun je bewaren in de koelkast voor enkele dagen of in de vriezer voor enkele weken. Plaats het deeg in een afgesloten zak en laat het voor gebruik nog enkele uren rijzen (indien nodig eerst op kamertemperatuur komen)

Bereiding deeg:

  1. Begin met het maken van het gistmengsel. Meng de gist samen met de suiker en de 5 el lauwwarm water in een kom en laat dit rusten voor enkele minuten. Je gist is goed geactiveerd als het omhoog is gekomen en je de gist goed kunt ruiken.
  2. Meng in een ruime kom de bloem, zout, provinciale kruiden samen met de olijfolie. Voeg dan het gistmengsel toe en begin langzaam met kneden.
    20170611_171412.jpg
  3. Voeg vervolgens in kleine stappen lauwwarme water toe en kneed het deeg net zolang door totdat er een soepele deegbal vormt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Plaats de deegbal vervolgens in een ingevette kom en laat dit afgedekt rijzen voor ongeveer 1 uur of totdat het in volume is verdubbeld.

Vormen van de pizza’s

1. Als het deeg goed is gerezen druk je het voorzichtig plat op je werkblad. Zorg er wel voor dat het werkblad goed is bebloemd; anders blijft het deeg plakken. Verdeel het deeg vervolgens in tweeën; dek een stuk deeg weer af en druk de andere deel plat in een vorm van ongeveer 28/30 cm doorsnede. Je kunt hiervoor je handen gebruiken of een deegroller.

20170611_192128.jpg2. Dan is het tijd om de uitgedrukte deeg in je vorm te doen. Ik gebruik voor mijn pizza’s een pizzavorm van de Action. Deze bevalt mij erg goed en is zeker een aanrader!

Topping

Op dit punt begin je met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. 

1. Ik begin altijd met een laagje tomatensaus. Ik gebruik hiervoor een pakje tomatensaus (‘AH BASIC passata di pomodoro’) waar ik een 0.5 tl zout en provinciale kruiden doorheen meng. Met de bolle kant van een lepel verdeel ik hiervan een geleidelijk laagje over de pizzabodem.

20170611_192650.jpg

2. Nu verdeel je de echte topping erover heen. Je begint met een laagje geraspte kaas, vervolgens de groenten ui-paprika-champigon, dan de (uitgelekte) tonijn en als laatste wat mais.

3. Als laatste stap verdeel je de mozzarella en de resterende geraspte kaas over de pizza. Bak de pizza dan voor ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius. Plaats de pizza de laatste 5 minuten op het hoogste rek in de oven zodat de kaas een goudbruine kleur krijgt.

Smakelijk!

20170615_230305

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s